Як протидіяти холодовому стресу
Рослини сільськогосподарських культур на ранніх етапах розвитку реагують на зниження температур повітря та ґрунту тимчасовою зупинкою росту, що в майбутньому призводить до втрат врожаю.
Для озимих і ярих зернових культур, озимого ріпаку та гороху тимчасове похолодання навіть з мінусовими температурами вночі у більшості випадків не призводить до загибелі рослин, але впливає на майбутній урожай через стрес рослин . Рослини, що потрапили під дію низьких температур припиняють ріст, у них сповільнюється чи на деякий час призупиняється фотосинтез. Внаслідок цього вони ослаблюються і втрачають запаси поживних речовин і ассимілянтів, стають більш вразливими до хвороб. Навіть після настання потепління повільно ростуть.
Чи є можливість допомогти посівам подолати стрес? Так, у арсеналі сучасних агрономів є досить ефективний засіб для подолання стресів рослин - це позакореневе підживлення спеціальними добривами - антистресантами з вмістом різних спеціалізованих діючих речовин .
Для виведення рослин зі стану стресу та забезпечення активізації росту, компанія «Агротехносоюз» пропонує, залежно від ситуації, на кожному конкретному полі, використовувати :
Гуміфілд Форте Аміно у дозі 0,2-0,5 л/га – швидко відновлює рослини після стресу, а також сприяє росту кореневої системи за рахунок солей гумінових кислот
- солі гумінових кислот – 135 г/л
- вільні L-α-амінокислоти – 60г/л
Фульвігрейн Антистрес у дозі 0,2-0,5 л/га - потужна антистресова дія, реанімує рослини в найкоротші терміни, додатково сприяє розвитку кореневої системи
- солі гумінових кислот – 135 г/л
- вільні L-α-амінокислоти – 60г/л
- бурштинова кислота
Фульвігрін Антистрес у дозі 0,5-1,0 л/га - антистресант з пролонгованою дією, швидко відновлює порушення обміну речовин, та компенсує нестачу фітогормонів
- солі гумінових кислот – 100 г/л
- вільні L-α-амінокислоти – 100г/л
- екстракт морських водоростей – 100г/л
Автор:
Чубко Олександр – менеджер з питань регіонального розвитку ТОВ «Агротехносоюз»
#Агротехносоюз, #холодовий стрес, #солі гумінових кислот, #бурштинова кислота, #екстракт морських водоростей, #вільні L-α-амінокислоти